Geplaatst door Vrienden van het Jongeriuscomplex wo, november 16, 2011 15:11:25

Toen in de jaren dertig de villa Jongerius was gebouwd vóór het kantoorgebouw van de NV Jan Jongerius werden beide gebouwen met elkaar verbonden door een pergola. In de loop van de afgelopen decenia is deze pergola steeds meer verloren gegaan.

Bij het begin van de restauratie stond nog een klein stukje overeind, maar ook niet erg overtuigend. Deze pergola is een uiting van de eenheid van het hele complex: villa, tuin en kantoor. Het geheel is symetrisch opgezet en de pergola vormt daarbij de verbinding en de middenas.

Nu de villa steeds meer het oorspronkelijke uiterlijk krijgt, is het tijd om ook de pergola in ere te herstellen. De pergola was en wordt gevormd door betonnen palen. Ze worden nu gestort samen met de betonnen bloembakken als afscheiding van de terrassen.

Boven de pergola in volle glorie, onder de bekisting voor het herstel nu.