Geplaatst door Alice Hoogenhout za, januari 08, 2011 11:05:17

De zwevende dakoverstekken van de villa zijn decennia ondersteund door stempels om verdere verzakking te voorkomen. Samen met de aannemer en de afdeling Monumenten van de Gemeente Utrecht is gezocht naar een oplossing voor het horizontaal trekken van het dak “met behoud van de historische bouwmassa”, zoals dat in momumentenkringen heet.

In het dak zijn rondom wiggen gezaagd en de overstekken zijn van -16cm naar + 2cm opgekrikt. Vervolgens is er een nieuwe dunne betonlaag op het dak aangebracht om het geheel te verstevigen. Een geheel nieuwe techniek die in theorie zou moeten werken, maar in de praktijk zou moeten bewijzen of hij werkt.

Op 3 januari zijn de eerste stempels onder het westelijke dakoverstek weggehaald en u kunt zich onze opluchting wel voorstellen dat het overstek op +1cm bleef hangen. Precies zoals de bedoeling was.

De volgende fase is ingezet: het afbreken van de balkons. Deze moeten vervangen worden om in de toekomst onze bezoekers veilig te kunnen dragen.