Geplaatst door Vrienden van het Jongeriuscomplex ma, augustus 01, 2011 10:05:43

Halverwege juli is de onderaannemer gestart met het aanbrengen van 46 funderingspalen van ca. 4,5 meter lang. Deze fundering is bedoeld voor de nieuwe terrassen rondom de villa.

Het is een systeem van stalen palen met een schroefkop en een klep, die de grond in worden gedraaid. Tijdens het draaien wordt onder druk specie in de pijp gespoten waardoor de stalen pijp zowel aan de buitenzijde als aan de binnenzijde een mantel van beton krijgt. Dit is een mooie techniek zonder de nadelige gevolgen van het slaan van heipalen.

Tegenvaller in onze situatie was dat de buizenschroefmachine te hoog is om onder het balkon te werken. Er werd daarom eerst ruim twee meter geschroefd, dan werd er weer ruim twee meter pijp op gelast en daarna werd de tweede helft de grond ingedraaid. De funderingspalen zitten nu alle 46 in de grond.